Hvordan bør du tenke angående plasseringen av et drivhus, hva er egentlig det beste stedet? Jeg heter Nicole Wilson, og som hagedesigner får jeg ofte bidra til å finne en god beliggenhet i mine kunders hager. Jeg elsker den delen!
Grunnen til at jeg elsker denne delen er at det er så mange forskjellige muligheter, og at du kan lage forskjellige rom, inndelinger og følelser i hagen, alt avhengig av hvor du velger å plassere drivhuset ditt i forhold til hus og andre ting som er på stedet.
Jeg begynner vanligvis med å se nærmere på:
- Plass og størrelse på tomten.
- Lysinnslippet.
- Funksjon.
- Reglene som gjelder for akkurat din tomt.
Instagram:
@newgenerationgardens
Plass og størrelse på tomten
Begynn med å ta en titt på tomten din. Det kan være du i realiteten har få steder å sette drivhuset. Da er kanskje et lite drivhus plassert opp mot en vegg den perfekte løsningen for deg. Og du trenger faktisk ikke å ha en hage i det hele tatt for å ha et drivhus. Et mindre drivhus, eller et lite veggdrivhus, kan passe inn på en balkong eller i en gårdsplass.
Veggdrivhuset Juliana Veranda på en gårdsplass.
Til Juliana VerandaLysinnslipp
Hvor mye lys vil du ha og hvor mye trenger du i drivhuset ditt? Hvis du ønsker deg en avkjølende plass til ettermiddagskaffen, er en beliggenhet på et skyggefullt sted i hagen, den beste. Eller ønsker du å finne et sted med vakker og stemningsfull kveldssol? Uansett hva du ønsker, så har jeg noen tips du kan vurdere.
Hvis du vil dyrke planter i drivhuset ditt, vil jeg anbefale å plassere drivhuset med kortsidene vendt mot nord og sør. Dette er spesielt viktig hvis du skal dyrke planter langs veggen på langsidene. Da får du et fint lys og reduserer risikoen for at plantene skygger hverandre, spesielt om våren og høsten når solen ikke er så høy. Å ha et tre i nærheten av drivhuset som gir vandrende skygge er også å foretrekke, slik at plantene ikke får for mye sol midt på dagen. Ellers er det også en mulighet å installere beskyttende gardiner inne i drivhuset.
1. Heng opp solskjermende gardiner på innsiden av drivhuset hvis drivhuset ditt er i full sol hele dagen. Dette gir en koselig atmosfære, samtidig som plantene beskyttes mot sola.
2. Trær i nærheten av drivhuset kan gi vandrende og bevegelig skygge.
Nedenfor finner du to grove tegninger av en hage for å vise hvor forskjellig lysinnslipp drivhusene får, avhengig av hvor i hagen drivhuset er plassert.
På den første tegningen er drivhuset skyggelagt av den høye hekken til høyre, på formiddagen, deretter av et tre om dagen. Beliggenheten gir drivhuset fremfor all nydelig ettermiddags- og kveldssol. En god beliggenhet for et drivhus hvis du ønsker å dekke på til middagsgjester.
På den andre tegningen får drivhuset sol fra morgen til ettermiddag, men med vandrende skygge fra epletreet ved siden av. Dette er en god beliggenhet hvis du vil dyrke planter og blomster.
Å skissere og planlegge før du begynner å montere drivhuset er en fin måte å finne din optimale beliggenhet på.
Funksjon
En annen ting å tenke på når du skal finne den beste plasseringen, er å tenke på funksjonen. Hva du skal gjøre i drivhuset kan også påvirke plasseringen. Skal drivhuset ditt være et stille og rolig sted for rekreasjon, så er kanskje baksiden av hagen, langt borte fra forstyrrende støy, et riktig sted. Hvis du derimot skal dyrke mange spiselige grønnsaker og urter, så er kanskje en plassering nærmere huset og kjøkkenet mer funksjonelt for deg.
Ofte har jeg som hagedesigner i oppgave å skape et skjermet område for kundene mine. I tillegg til å være et fint blikkfang, vil et drivhus også kunne beskytte mot nettopp innsyn og lage en fin avgrensning til naboen.
Drivhuset kan plasseres på et rolig og adskilt sted, eller ved siden av huset, for eksempel i nærheten av kjøkkenet.
Reglene som gjelder for akkurat din tomt
Det første jeg vanligvis undersøker når jeg tegner inn drivhus til kundene mine, er hvilke regler det er man må forholde seg til. Plasseringen må være minst 1 meter fra nabogrensen, men kan plasseres nærmere naboen hvis naboen gir skriftlig samtykke. Men uansett samtykke må man søke kommunen om dette også. Kontakt derfor alltid egen kommune og forhør deg om hvilke regler og restriksjoner som gjelder der du bor. Å ha litt plass mellom drivhuset og tomtegrensen er uansett bra, slik at du lettere kan komme rundt drivhuset fra din egen tomt. For eksempel, når du skal vaske det eller male det i fremtiden.
Tenk på helheten
Som hagedesigner lager jeg rom i hager og finner et samspill mellom de forskjellige hagerommene og bygningene. At man tenker på det store bildet, skaper en rød tråd og en naturlig måte å komme seg rundt på.
Jeg anbefaler at du tenker på hvordan du kan komme til drivhuset og hvordan du vil ramme det inn. Hvordan beveger du deg rundt i hagen? Det er mange muligheter. For eksempel kan du bygge en grusvei opp til drivhuset eller la en kjøkkenhage med pallekrager utgjøre inngangen. Andre fine detaljer er å plassere et langt bord med benk mot veggen på utsiden av drivhuset.
Å velge et annet jordmateriale enn gress rundt drivhuset tror jeg vil være en fin setting. Hva du skal satse på avhenger litt av stilen på huset og omgivelsene, hva som allerede brukes i hagen.
Du kan også lage fine blikkfang som du kan se fra innsiden av drivhuset. Kanskje du har noe du gjerne vil slippe å se på, for eksempel en komposthaug. Plant heller noen blomstrende busker bak drivhuset som vil pynte opp og gi en pen utsikt fra innsiden av drivhuset.
Som du kan se er det mange muligheter og mange ting man kan vurdere. Jeg håper dette kan hjelpe deg å sortere tankene og hjelpe deg til å finne riktig plassering av drivhuset ditt.
Som du kan se er det mange muligheter og mange ting man kan vurdere. Jeg håper dette kan hjelpe deg å sortere tankene og hjelpe deg til å finne riktig plassering av drivhuset ditt.
Til SkoglyMens man venter på drivhuset
Så hva skal du gjøre nå mens du venter på at drivhusdrømmen din skal bli en realitet? Mitt forslag er at du øver deg litt på å gjøre fingrene grønne og prøve noe som jeg vanligvis dyrker selv, nemlig agurker i vinduskarmen. Jeg skal gi deg et av mine beste tips som stort sett alle kan få til.
Dyrk ditt eget agurkgardin
Det er ingen bedre følelse enn å plukke agurker i vinduet før våren knapt har startet utenfor vinduet. Og barna elsker det, selvfølgelig! Og hvor vakkert er det vel ikke være med de store grønne bladene som blir som et gardin. Det tar ca. 2-2,5 måneder fra man sår til man kan høste.
Jeg kan tipse deg om sortene Piccolino og Baby. Disse typene er selvbefruktende, da de bare får kvinnelige blomster og derfor ikke trenger å bli pollinert. Du trenger ekte plantelys 12-14 timer per dag hvis du begynner å dyrke allerede i januar eller februar. Jeg bruker en enkel plantelampe som jeg skrur inn i en sokkel og henger opp med en ledning over vinduet.
Du trenger plantejord og en mindre krukke eller potte, ca. 10 x 10 cm i begynnelsen. Etter det trenger du en større krukke eller bøtte på minst 10 liter for å fullføre plantingen. Når jeg sår agurkfrøene i den lille potten, legger jeg vanligvis over litt plast (bruk gjerne en gjennomsiktig plastpose) som jeg lagde små hull i. Ekstra raskt vokser de når jeg setter grytene på varmekablene på badet eller på en varmematte. Ikke et must, men noe jeg selv liker å gjøre.
Når planten har fått ca. 4-6 blader planter jeg om til den store potten. Legg gjerne noen lecakuler i bunnen. Planter om i jord eller vegetabilsk jord blandet med litt gjødsel, for eksempel kugjødsel, pelletert hønsegjødsel eller vegetabilsk gjødsel. Vann godt, og ikke glem å markere hva det er du dyrker, spesielt hvis du dyrker forskjellige ting.
Husk å ikke plante for dypt. Agurker er følsomme for rothals, noe som betyr at hvis rothalsen blir fuktig eller sitter for lavt i potten, så råtner stengelen. Mer info og tips om agurkgardinet finner du på Instagram-kontoen min @newgenerationgardens.
Lykke til!
Skap et rom for alle anledninger Bestill drivhuskatalogen for 2024 som er fylt med inspirasjon og tips.