«Regelen er at det ikke finnes regler»
Arkitekten Gert Wingårdh har tegnet Universeum i Gøteborg og den svenske ambassaden i Washington. Listen kan gjøres lang. Et av de prosjekt som ligger hans hjerte nærmest er hans egen glassveranda på hytta i Bohuslän. Her tipser Gert om hva du må tenke på når du kombinerer hagestue med hus. Og så forteller han om hvem han ønsker å by inn i sin glassveranda.
Det er viktig å vite hvorfor du bygger hagestue og hva du ønsker å bruke den til.
- Skal jeg dyrke noe der, eller skal jeg kunne ha 50-årsfest med mange gjester som sitter ved et langbord, eller skal jeg ha overnattingsgjester der ute? Er hagestuen også der for å forskjønne fasaden på selve huset? En hagestue handler om å forlenge sesongen og få et rom mellom ute og inne, sier Gert.
I takt med at vi får et varmere klima setter mange pris på å komme litt bort fra solen i hagestuen sin, men likevel kunne være ute ved å åpne opp skyvepartiene. Det er en måte å forlenge sommeren på.
Gert synes det er viktig å tenke på funksjonen innenfra og ut. Og ikke minst utseendet utenfra og inn, samt å få til fine proporsjoner. Selvsagt er det alfa og omega å få inn så mange funksjoner som mulig, ut i fra den økonomi du har tilgjengelig til hagestuen. Det er også viktig å tenke på hvordan grunnen ser ut, om det helning opp fra eller ned mot huset. Det finnes likevel ingen generelle regler. Hvert prosjekt har sine egne forutsetninger.
Hvordan du setter hagestuen sammen med huset på et estetisk tiltalende vis avhenger selvsagt på hvordan delene passer sammen. Har du for eksempel et hus med saltak får du en fin horisontal linje, når du legger til en hagestue med valmet tak. Gert foretrekker når stilen på huset avgjør hvilken stil det blir på hagestuen. Det beste er å bygge hagestuen med samme teknikk som man brukte på huset.
- En del stilkræsj kan være trivelige om de har følelse og balanse. Generelt kan man si at regelen er at det ikke finnes regler. Det handler snarere om menneskers evne til å smelte det hele sammen. Mennesker som arbeider med arkitektur har det. Det finnes ingen generelle tips. Først handler det om funksjon, siden kommer estetikken som nummer to. Smaker det godt, så er det godt.
Gerts egen veranda
Gert og hans kone Karin har sin base i en ombygget rød hytte i Bohuslän. Paret har de senere år bygget på en veranda. Den er 4x8 meter og har 2,20 meter høye glassvegger på to sider. På den ene kortsiden er det åpent ut mot havet. Verandaen er vendt mot sør og sol, og den er beskyttet mot vinden. Den er laget slik for å være så enkel som mulig.
Glassverandaen er laget med enkle bjelker og cc-mål (sentrum til sentrum mellom bjelkene) på 60 centimeter. Lysåpningen mellom hver bjelke er fylt med vanlig enkelt, herdet glass som er 4-5 millimeter tykt, uten noen gråhet. Jo tynnere glasset er, desto bedre lys. Verandaen er enkel og funksjonell.
- Det skal ikke være noe filter mellom meg og det jeg ser. Når vi sitter lengst inn blir det som en luftpute der inne. Jeg liker at luften smaker «utendørs». Det er vanskelig å oppnå den luftfuktigheten inne.
Men det beste er samtalen rundt bordet. Her sitter enten han og Karin og spiser og prater. Eller så samles også barn, bonusbarn, barnebarn og Gerts mamma i hagestuen. Noen ganger kan de være tjue personer samlet der ute.
Ludvig XIV til bords
På spørsmål om hvem han skulle drømme om å ha til bords svarer Gert:
- Ludvig XIV for han bygde opp Versailles og 1600-tallets arkitektur som fanger det moderne mennesket. Og hans elskerinne Madame de Pompadour. Det er alltid interessant å høre hva en kvinne synes. Kendrick Lamar er også en musiker jeg lytter mye til for tiden. Jeg forstår rappen hans.
Gert hadde gjester fra Stockholm på besøk. En kveld satt de i verandaen og Gert fortalte om at han og Karin kan se rev, mår og fugler som flyr inn i glasset på verandaen.
- Og akkurat da jeg hadde sagt det kom en liten reveunge, som hadde gått inn via kjøkkendøra og ut til oss i verandaen der vi satt.
Oversiden er en stor plattform uten rekkverk. Inspirasjonen fikk Gert da han besøkte Katsura, en keiserlig villa i Kyoto i Japan. Der er det en plattform som går ut over en sjø der du kan kikke på månen oppe på himmelen og samtidig se månens speilbilde i vannet under. Gert syntes det var poetisk og tok idéen med seg hjem.
Bygg fritt med skyvepartier og faste felt
Med skyvepartier og faste felt kan du bygge helt fritt, uten å involvere en arkitekt.
- Gjør som du selv vil. Hent inspirasjon fra blader, bilder, mennesker, reiser og mote. Man ser det man vil se, når man observerer naken skjønnhet på de mest utrolige steder. Man lærer seg å se. Alt handler om en kapasitet. Å være nysgjerrig på verden rundt seg.
Når han får si noe om framtidens hagestue, svarer han:
- Hagestuen fortjener sin plass, nå som alltid.
Gerts glassveranda inspirerte oss
Vi ble inspirert av Gerts glassveranda og tok fram hagestuen Skape, som er tilpasset eneboliger der påkoblingen skal skje på hagestuens sidevegg. Det er ikke akkurat som arkitekten Gerts, men det er nok likevel en hagestue som også Gert med familie kunne gå god for.
Gert Wingårdh
Yrke: Arkitekt og grunnlegger av arkitektfirmaet Wingårdhs.
Kjent for: Universeum i Gøteborg, flygledertårnet på Arlanda, den svenske ambassaden House of Sweden i Washington og Victoria Tower i Kista.
Bor: Med kona Karin i en rød hytte med en glassveranda på Sand i Bohuslän.