BLACK WEEK 22 NOV - 2 DES Se alle tilbud her. Gjelder kun så langt lageret rekker.

«Uansett hvilket drivhus vi kikket på, så kom vi tilbake til Odla»

Vi har hilst på hos en av våre drivhusfantaster; Åsa fra Åkersberga. Hun har vår drivhusmodell, Odla. Her får Åsas planter god plass til å vokse i høyden. Følger du med videre får du tips om hvordan du kan tenke rundt ulike valg som påvirker totalkostnaden på et drivhus.

Åsa Scharfe har lenge ønsket seg et drivhus. Barna hadde blitt tenåringer og nå var det endelig tid til å vie seg til dyrking fullt ut. Familien diskuterte i flere år hvilken type drivhus de ville ha og hva de skulle bruke det til. De gjorde en grundig undersøkelse av alle drivhus på markedet og leste kundekommentarene fra alle drivhuseierne.

- Jeg ville ha et estetisk drivhus i glass. Det var viktig for meg at det virkelig ser ut som et drivhus. Og så var høyden viktig, slik at tomatene og agurkene mine kunne få klatreplass i høyden.

Riktig kvalitet til riktig pris

Rudolf, Åsas mann, verdsetter kvalitet og gode materialer. De besøkte flere leverandører i flere omganger før de tok det endelige valget. Rudolf syntes det var viktig at profilene var solide og holdbare. Det gjaldt også festene. Både hvordan de satt sammen og selve tettingen. De bestemte seg for et Odla på 6 kvadratmeter med 3 millimeter tykke aluminiumprofiler.

- Mitt tips er å ta den tiden det tar når man leter etter rett modell. Gå gjerne til butikkene både en, to og tre ganger. Klem og kjenn på drivhuset, og sjekk at det kjennes stabilt. Hos meg ble sluttresultatet veldig bra også, sier Åsa.

Priset var underordnet. Funksjoner og størrelse var viktigere. De likte at Odla drivhus har god takvinkel som gjør at snø lettere sklir av. En dør som glir friksjonsfritt på skinner fram og tilbake var også viktig. I blant kan det bli veldig varmt i et drivhus, så for Åsas familie var en modell med fire lufteluker i taket viktig. De la kun til automatiske lukeåpnere som er enkle å justere.

Det vokser så det knaker

Hver dag går Åsa ut i drivhuset, spiser noen tomater og ser hvor mye plantene har vokst. Det er ekstra herlig å gå inn i drivhuset når det er kaldt ute. Her inne vokser det så det knaker i varmen.

- Det er noe med livskraften her inne, som påvirker meg. Livet er mange ganger stressende, men her inne får livet ta den tiden det tar. Det er noe som skjer med meg her inne i drivhuset. Her kjenner jeg meg rik, sier Åsa.

Rudolf og barna vet at om de ikke finner henne, så er hun nok i drivhuset og prikler eller arbeider med jorda. Tre såbedder og en dyrkingsskuffe lengst inn i enden, har hun også fått plass til i drivhuset. Vindruene overvintrer ute, men Åsa driver oftest opp tomater- og agurkplanter inne i huset, som hun siden tar ut i drivhuset når tiden er inne. Barna elsker de hjemmedyrkede grønnsakene og de er ofte ute og plukker slangeagurk selv. De er nesten frie for frø og har deilig grønngult kjøtt.

- Jeg får så mye tilbake av mitt drivhus. Sjelen blir glad der jeg går rundt i solhatten og bare koser meg. Jeg hører fuglene kvitre, har nærhet til naturen, kjenner glede og kikker på vindruene som vokser. Lykke for meg er å kunne ta solmodne tomater direkte fra planten og stappe dem rett i munnen. Det er vidunderlig, ler hun.

Tre uker fra start til mål

Drivhuset var godt emballert og frakten hjem gikk veldig fint. På to dager ble grunnen klargjort. Rudolf gravde et stykke ned i bakken, la ut grus og sjekket deretter at alt var helt rett. Deretter ble det lagt ut leca-blokker. Alt for at underlaget skulle være i vater, før sokkelen ble montert. Helgen etterpå ble drivhuset montert. Og helgen etter det igjen ble inventar som såbedd og skuffer satt ut også.

Odla står ikke midt i solsteiken, så det har ikke vært behov for ekstra solbeskyttelse på glasset eller på innsiden. De bestemte seg for ikke å legge inn vann med tanke på at drivhuset kun er på 6 kvadratmeter. En vannpumpe ligger på tomten, så hun fyller fire kanner per dag. Hadde de valgt et større drivhus, så hadde det vært mer naturlig å legge inn både vann og elektrisitet, sier de.

Heller litt enn litt for mye

Tenk etter hva du ønsker å bruke ditt drivhus til. Skal du dyrke eller sitte der – eller begge deler? Og tenk over hva du vil dyrke. Gulrøtter trenger f.eks. dype bedd. Man kan bare dyrke så mye planter på 6 kvadratmeter. Plantene trives ikke om du dyrker for mye. Plassen blir for liten for at de kan vokse seg store. Mange tror kanskje at det er noe feil på drivhuset, noe som sjelden stemmer. Åsa reagerte allerede første sesongen og syntes det var merkelig at så få frø spirte frem. Det tok hun lærdom av.

- Når jeg kommer hjem, bytter jeg sko og tar en sving innom drivhuset. Det er min landingsbane. Jobben krever mye av meg, men her inne kan jeg ikke stresse. Her skal jeg bare sørge for at alt får næring og vann, og så kan jeg selv ta det med ro.

Totalkostnad for Annes drivhus

  • Odla 6 m2 9.000 kr
  • Leca-blokker 580 kr
  • Tre-virke 250 kr
  • Brostein rundt drivhuset hadde man fra før 0 kr
  • Diverse murstein hadde man fra før 0 kr

Totalt: 9.830 kr

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden