Nyt sommeren lengst av alle - bestill og monter nå. Se aktuelle kampanjer her. Gjelder t.o.m. 9 septbember.

Fra drivhus til koserom 

Anna-Liisa bor sammen med mannen sin i en vakker bygning som er over 100 år gammel. Den var en gang et meieri, men de siste tiårene har den blitt brukt til hagedyrking. I dag har denne unike, historiske bygningen blitt et hjem for Anna-Liisa og mannen hennes, og også et sted å drive sin virksomhet. De bruker fritiden sin i stor grad på å renovere bygninger og omgivelser. Selv ferier blir brukt hjemme på gården. Hele livet mitt er her, forteller Anna-Liisa. 

 

Hvordan fikk dere ideen om å få et drivhus?

– Jeg liker hagearbeid, og først tenkte jeg på å få meg et mindre drivhus hvor jeg kunne dyrke de mest følsomme plantene. Tankene mine endret seg etter en forretningsreise i Sverige og England, der jeg så større drivhus som også var egnet for sosialt samvær. Vi kunne kombinere begge deler – jordbruk og sosialt samvær – selv på regnfulle og kjølige dager. Vi kaller drivhuset et koserom, fordi vi sitter ofte der og bare koser oss. 


Hvorfor valgte dere å gå for et drivhus av tre? 

– Stilen var avgjørende, samt at vi selv kunne bestemme hvilken farge vi ville ha på drivhuset. Jeg ville at fargen skulle matche med omkringliggende bygninger. 


Bygde dere selv eller leide dere inn en snekker? 

– Vi leide inn en snekker både for å bygge fundamentet og for å montere drivhuset. Vi fikk anbefalinger fra Grønt Fokus og kontaktet noen av dem. Det var til stor hjelp for oss. Det vi gjorde selv var å male alle delene før monteringen.  

TIL SKOGLY

Hvordan føltes det da drivhuset var ferdig? 

– Gøy! Vi satte inn et gammelt trebord og et par rottingstoler og åpnet en flaske med musserende vin. Da var det på tide med en skål! 

Hvordan tenkte dere angående plasseringen av drivhuset?

– Drivhuset gir både vind og innsynsbeskyttelse der det står nå. På nøyaktig samme sted fantes det en gang for lenge siden et slags drivhus i samme størrelse. Det var til og med noe av det gamle fundamentet igjen. Vi kom til den konklusjon at siden det en gang i tiden hadde vært en bygning der, ville det sikkert sitte pent igjen. I tillegg var det kort vei til badstuen, så vi kunne sitte der allerede tidlig på våren og sent på høsten, og kjøle oss ned etter badstuen. 



Hvordan malte dere drivhuset, hvordan valgte dere fargen? 

– Drivhuset er malt med fasademaling. Jeg plukket opp noen forskjellige prøver, og så testmalte vi på treklosser. Jeg plasserte treblokkene der drivhuset skulle stå og sammenlignet dem i et par dager på forskjellige tider av dagen. Til slutt kom jeg opp med en salviegrønn fargetone som var veldig myk. Salvie er i tillegg en av mine favorittplanter!  

 

Hva er fordelene med et drivhus på mur?  

– Muren holder på varmen og forlenger dermed vekstsesongen. Det skaper også en større plassfølelse sammenlignet med et helglasset alternativ, noe som var en fordel med tanke på vårt bruksformål.  


Hvordan bruker dere drivhuset nå? 

– Stort sett 50/50 med dyrking og sosialt samvær. I sommer satt vi der og spiste jordbær rett fra stilken. Barna som var på besøk, kunne traske direkte ut i drivhuset og spise disse godbitene også. For meg er plassen også et sted der jeg kan stikke fingrene i jorden og kjenne på dyrkingsfølelsen. Og noen ganger kan jeg bare sette meg ned med en god bok og lese i fred og ro i min egen lille boble.   


Hva dyrket dere det første året? 

– Av spiselige planter dyrket vi blant annet tomater, chili og store jordbær. Totalt ca. 20 arter inkludert gamle geranium varianter som jeg liker veldig godt. Spesielt de med duftende blader som sprer en herlig aroma i drivhuset.  


Hva vil dere dyrke i fremtiden? 

– Jeg tror jeg skal legge til en klatreplante neste sommer. Ellers er jeg fornøyd med avlingene mine som det er. De gir en stor nok avling til mitt bruk. 

   

Hvordan har du innredet drivhuset? 

– Sommeren var veldig presserende for oss, da vi også monterte drivhuset. Jeg hadde planlagt å ha flislagt gulv i drivhuset, men jeg hadde ikke tålmodighet til å vente på en murer. Så jeg løste det ved å få to grønne, orientalske tepper på Ikea som jeg la på betonggulvet. De ga litt varme og myknet opp drivhuset.   

– Planen var å ikke kjøpe nye møbler, men at jeg heller gikk gjennom det jeg hadde hjemme. Jeg fant et gammelt firkantet trebord som fikk selskap av et par rottingstoler som jeg hadde fra før. De passet stilistisk sammen og var ikke for tunge.  

– Jeg tenkte så at det hadde vært fint å ha noen komfortable lenestoler også, hvor man kunne lese bøker og slappe av. Til slutt bestemte jeg meg for å bestille to rottingstoler - en til meg og en til mannen min. I tillegg til det har jeg supplert med pidestaller, og selvfølgelig tar blomsterpottene også plass. Som lyskilde har jeg en rekke stearinlys, lysslynger og en lysekrone i taket.  


Hva er det beste med drivhuset? 

– Det beste er at drivhuset forlenger vekst- og utesesongen fra tidlig vår til sen høst. Det gir mulighet for friluftsliv selv når det regner, eller når det er for mye mygg. Drivhuset forlenger sommeren og gir oss værtrygge sommerdager. TIL SKOGLY

 
 
Ange postnummer för att få riktade erbjudanden