Familiens nye samlingssted
Å fikse i drivhuset og dyrke sin egen mat er en gammel tradisjon i familien, men det var ikke Anna Herlog og mannen hennes som fikk ideen, men i stedet datteren deres. Men vi har absolutt ikke angret, sier Anna og ler, det er det beste vi har gjort!
Anna Herlog
Bor: Vessigebro
Yrke: Selvstendig næringsdrivende og i helsevesenet
Drivhus: Odla 9,8 m2
– Vi har en datter som er ti år gammel, og det startet faktisk med at hun maste på oss. Så det var faktisk fordi hun begynte å mase om det og ville ha det i årevis. Det var nesten mest for henne at vi ønsket å få det, fordi det var hennes store interesse.
– Og så ligger det litt til familien også. Hennes mormor har drivhus og
hun synes det er veldig morsomt å gå dit og plukke og fikse. Og
bestefaren min har også alltid dyrket mye, så vi trodde det ville bli
gøy. Og det ble det beste vi noen gang har gjort!
– Vi så oss rundt litte grann, og kjente allerede til Grønt Fokus. Vi
trengte et drivhus som kunne tåle litt vind, og vi syntes dette virket
veldig bra. Det var en god kombinasjon av god kvalitet og god pris,
tenkte vi. Vi trodde det passet godt til huset også, da det hadde en mer
tradisjonell designstil.
Var det vanskelig å sette det opp?
– Det var jeg og mannen min som ordnet det, vi hadde et par dager her hvor
vi hang sammen. Men det gikk bra. En liten utfordring ble det, men vi
endte likevel opp som venner.
Hva er det beste med drivhuslivet og hvem bruker drivhuset i dag?
– Jeg gjør det meste selv, men så er hele familien involvert også. Datteren min hjelper meg å dyrke og så videre, og alle er involvert på en eller annen måte. Og på høsten har vi innredet slik at vi kan gå ut og ta en kaffe og litt sånn, så det kan brukes hele året.
– Det jeg tror har endret seg mest, er at vi har en felles interesse i familien og at vi tilbringer mer tid sammen ute i hagen.
– Vi dyrker det mest vanlige, det vil si salat, agurk, tomat, men vi
prøver vanligvis også noen andre spennende varianter. Agurkmelon og
jungelagurk var vår favoritt i fjor.
– Jungelagurk er som en
bitteliten agurk, som en vindrue, som er veldig dekorativ å ha i salater
og slikt. Det er alltid morsomt å prøve noe nytt. Man må våge å tørre
og ikke være redd for å mislykkes.
– Vi bruker det hjemme i matlagingen, det er både praktisk og morsomt. Og barna løper mye rundt og synes det er gøy å løpe inn i drivhuset om sommeren og ta noe å spise.
Hva skal du dyrke videre?
– Det var faktisk mannen min som fant noe han ville prøve. Jeg vet ikke
engang hva det er. Noe som heter Kiwano. Det er en slags agurkplante
som ser spennende ut. En gul, lubben agurk med torner på. La oss prøve
det! Alle i familien har sitt ønske om ting de vil prøve!
Kiwano, eller horn-agurk, er en art i agurkfamilien fra tropisk Afrika. Den kalles noen ganger også "African Horned Cucumber". Frukten er spiselig og har gult, hardt skall med små "horn". Fruktkjøttet er vakkert grønt, veldig saftig og i konsistensen minner det litt om kjernehuset til en agurk.
Hva er ditt beste tips til drivhuskjøpere?
– Tenk stort! Jeg tror du må tenke mye på størrelse. Spesielt hvis du vil gjøre mer enn bare å dyrke. Man kan aldri få et for stort drivhus. Det er så enkelt som det. Du bør også tenke på hva du vil få ut av drivhuset ditt, så du går etter det. Spesielt hvis du vil bruke drivhuset til å dyrke vennekretsen din også, ikke bare agurker. Jeg tror det er lett å tenke at dette er godt nok. Vi er selv veldig fornøyde med vårt drivhus. Vi hadde ikke mer plass på tomten heller.
Skap et rom for alle anledninger Bestill drivhuskatalogen for 2024 som er fylt med inspirasjon og tips.