Drivhuset ble en del av naturen
Da familien kjøpte drivhus, ble det en hel liten grønn oase, med tregulv, boblebad og loungemøbler. Idéen min var, sier Erica, å få drivhuset til å smelte sammen med naturen til en vakker og harmonisk helhet.
Erica Ekenmo
Familie: Marcus, Ivar (2 år) og Elis (8 år)
Bor: Onsalahalvøya, Sverige.
Drivhus: Skogly Mur
Hva betyr hagen for deg?
– Hagen vår er en fjellrik naturtomt med store nivåforskjeller og fin utsikt over havet i det fjerne. Det var det vi falt for da vi byttet ut Gøteborg mot et liv ute ved kysten, sier Erica. Jeg fikk veldig god energi da jeg stod her første gangen, og jeg kjente at på denne plassen kunne vi skape noe helt spesielt.
Hva er din idé for hagen?
– For meg er hagen en del av naturen, og da vi planla dette stedet, lot vi naturens potensial inspirere oss og veilede oss. Det skal være veldig harmonisk når du går inn i hagen, kreativt og vilt, og jeg bruker mye tid og energi på grøntområdet og plantene, for at man skal føle at det er et frodig, fredelig sted.
Hvordan passer drivhuset inn der?
– Idéen var å få drivhuset til å smelte inn sammen med naturen – ikke å ta for mye oppmerksomhet og ikke å ødelegge det ville til dette stedet. Derfor var det viktig for meg å kunne velge farge på drivhuset. For å kunne fange det som er rundt, med fjellet og alt det grønne, malte vi det ganske like godt i en grågrønn beis.
Hvordan begynte tankene om et drivhus?
– Egentlig var det et basseng vi skulle bygge, ler Erica, men da vi hadde bestemt oss for hvor det skulle ligge, følte vi også at bassengsesongen var så veldig kort. Så vi svingte over til et drivhus i stedet, men kombinert med et spabad og en ganske stor terrasse.
Hva styrte valget av drivhus?
– Jeg ville ikke ha et drivhus som du bare kunne dyrke i. Det var like mye fokus på at det var et rom å omgås hverandre i, og derfor var størrelsen helt avgjørende for meg. Jeg ville også ha et drivhus av tre, noe jeg forstod var en utfordring på et sted der vinden fra havet er veldig på. Men jeg ville ha et naturmateriale, ellers tror jeg stedet ville blitt ødelagt.
Hva bidrar drivhuset med til helheten?
– Drivhuset er en viktig brikke i puslespillet for oss som familie, for hus og for hage, sier Erica. Det er et veldig fredelig rom å sitte i, sammen eller alene. Jeg har gjort yoga i det tidlig om morgenen før det blir for varmt. Og når det regner ute, eller det er kaldt, så kan vi fortsatt være ute og nyte sommeren inne i drivhuset.
Du valgte et drivhus på mur – hvorfor det?
– Jeg ville kunne støpe noen bedd å ha i drivhuset, og da trenger man helst et stabilt fundament med mur, i stedet for å ha glassplater helt ned til bakken. Men jeg ville også gi følelsen av at det er både en stue og et drivhus på samme tid. Muren hjelper til med det, synes jeg. I tillegg fungerer muren som et ekstra interiør inne i drivhuset, hvis du for eksempel ønsker å plassere ut stearinlys eller andre interiørdetaljer oppå muren.
Men det ble ikke med murstein?
– Vi tenkte hardt og lenge, men vi har et murhus allerede, så vi følte at mursteinskvoten var oppfylt i hagen vår. Men jeg tenkte også at den rå betongen ville hjelpe drivhuset til å gli inn med fjellet, på samme måte som den gråbeisede terrassen.
Hva gjorde du med gulvet?
– Jeg ønsket å gi følelsen av at dette drivhuset hadde vært her lenge, så jeg så etter resirkulert murstein på Finn.no, sier Erica. Vi la den liggende i et vanlig mønster, ingen fiskebein eller noe sånt, for da tror jeg det ville tatt for mye oppmerksomhet. Da jeg fortalte vennene mine at dette var helt nybygd var det mange som ble overrasket. Jeg tror det er materialvalgene som gjør det.
Fortell oss om dine ideer for interiøret!
– Jeg ønsket å utvikle en koselig middelhavsstil med mange naturlige materialer og en fredelig lounge. Så det ble et massivt og tungt bord, solide trestoler og store potter med sitrustrær. Jeg har sydd skyggegardinene selv og de er i vasket naturlig lin. Som prikken over i-en valgte vi en stor og solid lampe i messing. Om kvelden ser den litt ut som en strålende gul bikube. Siden vi bruker drivhuset hele året, pynter vi også hele året. Akkurat nå er det litt høsttema, men snart kommer julen, og da er det julestjernene som skal opp.
Var familien involvert i byggingen?
– Vi fikk hjelp til å montere reisverket og legge fundamentet, fordi vi forstod at det ville ta mye tid. Vi var så ivrige og hadde ventet en hel vinter, ler Erica. Vår del var å male og beise alle delene før de ble satt opp, klargjøre fundamentet med singel og legge gulvet. Så halvparten av arbeidet har vi fått hjelp til kan man si, ellers tror jeg dette er et drivhus man definitivt kan bygge helt alene.
Den første sommeren har gått – hva var det best?
– Det beste er at vi har kunnet bruke det til så utrolig mye. Yoga, kaffe, middag, dyrking, kortspill, snacks og avslapping. Det har også blitt satt stor pris på blant vennene våre. Når vi har spurt hvor vi skal sitte, så har alle valgt drivhuset. Takket være størrelsen har vi lett fått inn to familier på ti personer.
Hvordan har dyrkingen gått?
– Jeg har virkelig fått teste hvordan det er å dyrke i et drivhus, og det blir en enorm vekstkraft, som vi egentlig ikke var forberedt på, smiler Erica. Jeg vet at mange tror at et drivhus er et enormt arbeid, men det er så mange hjelpemidler man kan ta i bruk. Siden drivhuset har automatiske lukeåpnere, tar temperaturen vare på seg selv. Så har vi også lagt til selvvanningsanlegg i de faste dyrkingsbeddene.
Blir det vinter i drivhuset også?
– Ja, det tror vi det blir, men da handler det om drivhuset som hagestue og selskapsrom. Og siden vi bruker spabadet hele året, vil drivhuset bli en perfekt ”badehytte”, sier Erica. Nå ser vi på infrarød oppvarming for de kaldeste periodene. Men vi får se hvor mye det egentlig trengs, for selv om vi er i november, får vi fortsatt tomater!
Hva er dine beste tips til den som planlegger å skaffe deg drivhus?
– Sats på oppbygde dyrkingsbedd - det er både ergonomisk og behagelig. I stedet for å grave ut beddene i bakken.
– Fordelen med et drivhus i tre er at man alltid kan male om drivhuset, hvis man ombestemmer seg senere.
– Planlegg for funksjonen. Vi har for eksempel ikke valgt å dyrke noe på sidene, for da får vi også plass til et ganske langt bord for sosialt samvær.