Et liv med grønt fokus
Kjellaug Sølvberg Oftedal er 84 år gammel og bor på Jørpeland. Der har hun bodd helt siden 1958 og hun stortrives fremdeles. Ikke minst fordi hun ute i hagen har et drivhus fra Grønt Fokus. Et drivhus hun kjøpte tilbake i 1995 – da Grønt Fokus bare var et lite barn på 3 år.
Vi besøkte Kjellaug en dag i august, og hun delte mer enn gjerne hennes opplevelser og erfaringer med oss.
Kjellaug tar imot oss ute foran inngangsdøren og etter å ha hilst på hverandre går vi rett opp til drivhuset, som står på det høyeste stedet på tomta. Det er tydelig at dette er et sted hun trives godt. Drivhuset er pyntet med malerier, pyntegjenstander og mange forskjellige planter i mange forskjellige farger. Barnebarna har til og med sine egne planter stående på undervanningsbrett, så her kommer det ofte flere innom innom for å glede seg over drivhuset.
I 1995 var du en voksen dame på 57 år, som drømte om et eget drivhus. Kan du beskrive for oss hvordan det var den gangen da drivhusdrømmen endelig gikk i oppfyllelse?
Ja, det var en fantastisk følelse! Nå er det så lenge siden så jeg husker ikke alt så godt, men det første vi måtte gjøre var å finne ut hvor det skulle plasseres. Jeg tror det står på rett plass, for vi har aldri vært plaget med at vinden har skadet det. Mannen min satte opp solide hyller, og vi kjøpte også fire hyller fra Grønt Fokus som har vært velbrukte siden da. Drivhuset er på 10 m2 og har både dobbeltdør og fire luker. Vi hadde flere automatiske lukeåpnere, men nå er det bare en igjen som virker. Men jeg lufter med en luke og en dør, så det går fint. Drivhuset var ganske stort den gangen, men nå om dagen er jo drivhusene rene slottene!
Kjellaug viser stolt frem plantene som de forskjellige barnebarna dyrker frem.
Hva er egentlig det beste med å ha et eget drivhus i hagen?
Det kjekke er at det er så nært. Jeg kan stikke bort når det passer meg, og det gleder jeg meg til hver eneste gang. Det har jeg gjort i alle disse årene. Jeg bruker det like mye nå som et lysthus, og sitter der og koser meg. Mange pynter med malerier i drivhuset, for å gjøre det trivelig. Jeg hadde et maleri på loftet som jeg kunne sette ut og det gjorde jeg. Jeg har alltid vært svært interessert i planter av alle slag, og synes det er like kjekt med ville planter også. Kjekt å vite navnet på plantene, på hageplantene da, selvsagt. Heldigvis er det svært lite snegler i drivhuset, de er det mer enn nok av ute!
Hva har du dyrket frem i drivhuset? Har alt gått bra?
Jeg husker jeg sådde Småkragen, som er en kjekk plante. Dessuten sådde jeg Lobelia som jeg prikla ut en og en. Husker jeg satt med radioen på og koste meg. De fikk flotte røtter og var ekstra kraftige og fine. Har ikke hatt så mye grønnsaker, men litt har det blitt. Grønnkål og poteter. Og litt tomater. Det mest «eksotiske» må være drueranken, men det var mislykket. De var alt for seine og sure. Måtte bare rive den bort. Andre ting jeg har hatt i drivhuset er takløk der jeg har satt et par stykk i små fat og som har blitt til flere. De har jeg rett og slett gitt bort. Dessuten har jeg også hatt en del sukkulenter. Det var veldig stas da jeg fikk den første poteten. Skal lite til for å glede meg. Har noen urter også og det er veldig godt. Nå kom jeg på at jeg hadde rabarbra i ei balje, men det var også mislykka, ler Kjellaug.
Hvordan gikk monteringen av drivhuset ditt? Monterte du selv eller fikk du hjelp?
Det husker jeg godt. Monteringen var neimen ikke enkel. Hadde ikke nabogutten Petter tilfeldigvis kommet forbi, så hadde det tatt mye lenger tid. Det var utrulig kjekt da vi endelig hadde fått det ferdig montert!
Bilde fra monteringen av drivhuset i 1995.
Drivhuset ditt er blitt 27 år og er nå ganske gammelt. Har det tålt tidens tann og er det fremdeles mulig å bruke?
Drivhuset er nok gammelt. men fremdeles helt flott og brukbart for meg. Mannen min døde for 3-4 år siden, men det var han som støpte grunnmuren og det ble gjort skikkelig. Han strevde forferdelig med det, men det ble veldig kjekt. Nede på sokkelen av tre som han lagde står det «4/5-95», så det var i de dagene det ble montert. Jeg har til og med et par bilder fra monteringen, sier Kjellaug.
Hva sier familien din når du tilbringer så mye tid ute i drivhuset? Det kan jo f.eks. bli veldig varmt der ute?
Familien har aldri lagt seg oppi noe med drivhuset. Jeg fikk nylig noen stauder der ute som ble veldig fine. Jeg er fremdeles mye ute i drivhuset og var der i går kveld, forteller hun.
Kjellaug kjente raskt igjen Grønt Fokus katalogen fra 1995.
Vi viser henne den aller første Grønt Fokus katalogen som kom ut i 1995, året hun bestilte drivhus og spør om hun kan huske hvordan hun kom i kontakt med Grønt Fokus første gang og hva det var som førte til at du handlet drivhus hos oss?
Jeg husker godt denne katalogen! Jeg kan ikke huske hvorfor jeg endte opp med å handle hos akkurat Grønt Fokus, men jeg husker jeg tok vare på katalogen ganske lenge. Den fikk jeg i postkassa.
Vi har bladd i denne katalogen og ser at du sannsynligvis betalte ca. 12.000 kr for ditt drivhus. Tilsvarende drivhus i dag koster 25-30.000 kr. Regner man på det vil ditt drivhus ha kostet deg til nå ca. 444 kr pr år. Hva sier du til det?
Jeg husker at 12.000 kroner den gangen var en helt grei pris og 444,- i året er en god investering. Ingen tvil om det. Jeg har brukt drivhuset veldig mye, så det har helt klart vært en veldig god investering for meg.
I følge Kjellaug er det viktig å gjøre drivhuset hjemmekoselig. Hun har derfor pyntet drivhuset med både malerier og andre pyntegjenstander.
Har du noen gode tips & råd til andre som vurderer å skaffe seg drivhus?
Det må være å bare prøve og feile. Noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Men det er uansett så mye glede med et drivhus. Man må bare prøve seg fram og lære nye ting. Det er uansett veldig trivelig å bare sitte ute i drivhuset og slappe av der.
Etter et veldig trivelig møte med en av Grønt Fokus tidligste kunder, og etter å ha blitt servert både kaffe og hjemmebakst, forlater vi Kjellaug på Jørpeland. Inntrykkene er mange, men aller mest er vi imponert over Kjellaug selv. Det beste med et drivhus er jo hvordan du selv skaper opplevelser inne i det, og det er noe Kjellaug har gjort lenge. Sesongen begynner å gå mot slutten, men Kjellaug gleder seg allerede til neste vår og til en ny drivhussesong skal settes i gang.
TIL DRIVHUS →